Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2009 21:58 - "Комунитас" – между комунизма и демокрацията
Автор: facefister Категория: Други   
Прочетен: 1057 Коментари: 0 Гласове:
1



Тази статия е посветена на популярната напоследък фондация "Комунитас". Тя стана известна с щедро (понякога не толкова) раздаваните стипендии за ученици. Смятам, че стипендии се разпределят несправедливо и желая с този текст да подготвя всеки бъдещ участник за евентуално разочарование, тъй като наистина вече не можем да бъдем сигурни в преценката им.

Отдавам проявите им на некадърност преди всичко на по-неопитните членове на екипа, които са били приети по-наскоро и нямат необходимия опит, за да "отсеят зърното от плявата". Защо обаче съм избрал такова семантично натоварено заглавие? Още от създаването си фондацията има редовна практика да приравнява във всяко отношение стипендиантите си, дори дава приоритет на цигани и турци пред българите и на слепи и глухи пред "нормални". Естественият подбор и еволюцията обаче отдавна са доказали, че това е невъзможно – няма как всички индивиди (в случая – стипендианти), да бъдат еднакви и равнопоставени – това е главната причина, която превърна комунизма в утопия. Всеки достоен талантлив български ученик има право да се чувства обиден от подобно комунистическо отношение, което налага стипендиант на фондацията да бъде някой от рода на Айше Мюмюн Мехмед или Гюлсум Фатме Мустафа вместо него. (Да не говорим, че имат стипендианти, завършили с двойки.) Считам тази политика за антисоциална и антибългарска, дори дискриминативна, въпреки че няма как да им бъде потърсена отговорност, тъй като, законово погледнато, имат пълно право да продължат в същия дух.

Действително, на втората година от дарителската си дейност, фондацията обяви и 100 специални стипендии за "най-надарените". Както се оказа обаче, раздадени бяха само около 27 такива. Не виждам какво им пречеше да одобрят още някои от кандидатите за голямата стипендия – така поне щяха да постигнат по-голяма бройка и нямаше да се изложат "като кифладжии" или да се покажат за пореден път като голословни лъжци. Неизпълнените обещания са характерни както за демокрацията, така и за комунизма. Но докато досегашните правителства поне бяха публично изобличени и заклеймени, досега не съм попадал на някой, който да потърси сметка на тези хора поне словесно. Не мога да разбера и бизнесмените, които спонсорират такова фалшиво и спекулативно обединение. Ако го правят само заради данъчните облекчения, защо не вложат средствата си в някоя по-стойностна инициатива?

Опцията им за поръчки на книги по интернет също не говорят в тяхна полза. Според условията им книги могат да с поръчват единствено от книжарница "Хеликон". Не знам как е проведен конкурсът за книжарници, но се съмнявам, че има някаква спекула, което отново е в ущърб на стипендиантите, защото е направено по комунистическия модел.

Е, драги читателю, в заключение не мога да ти препоръчам друго, освен ако си все още ученик и искаш да изпиташ тоталитарната епоха на гърба си, да кандидатстваш за стипендия от "Комунитас" догодина (макар че и в епохата на комунизма имаше положителни прояви като Възродителния процес, а сега циганите ни се качват на главата). Във всеки случай, бъди предупреден и не очаквай много…



Тагове:   между,


Гласувай:
1



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: facefister
Категория: Други
Прочетен: 18791
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930